RERP een nieuwe richtlijn in de epidemiologie

22 december 2016

Aanbeveling voor epidemiologische onderzoekspraktijk 

Het voorkomen van Questionable Research Practices, Research Waste was onlangs onderwerp in de Lancet, en het verbeteren van de transparantie en accountability in het Journal of Clinical Epidemiology. In Nederland is het vertrouwen in epidemiologisch onderzoek groot, en dat willen we zo houden. Daarom heeft een werkgroep van de VvE een richtlijn ontwikkeld over het uitvoeren van epidemiologisch onderzoek. Op de afgelopen deelnemersvergadering van COREON gaf Gerard Swaen een presentatie over deze richtlijn, ofwel: Responsible Epidemiologic Research Practice (RERP).

Nieuwe aanbevelingen epidemiologisch onderzoek

RERP is opgezet door de Vereniging van Epidemiologie met als doel het verbeteren van de kwaliteit van het epidemiologisch onderzoek. In de werkgroep RERP participeren naast Gerard Swaen ook Miranda Langendam, Lex Bouter en Sabine Siesling. De RERP-richtlijnen zijn gebaseerd op de Evidence Based Richtlijn Ontwikkeling (EBRO-methode). RERP is geen gedragscode, maar geeft praktische aanbevelingen per onderzoekselement.

Voorbeeld van RERP: ftalaten

De werkgroep heeft onderzocht hoe studies van ftalaten (weekmakers) zijn gedaan. Zij stelden een meta-analyse op en vroegen auteurs naar het studieprotocol. Recente epidemiologische studies rapporteerden nieuwe effecten van oude/uitgefaseerde stoffen. Uit de 158 studies die hier naar gedaan zijn, blijkt dat er nog steeds geen betrouwbare conclusies kunnen worden getrokken over de mogelijke gezondheidsrisico’s van ftalaten. De bestaande literatuur blijkt ongeschikt voor een systematische review. Een groot deel van de studies had geen protocol, terwijl bestaande protocollen sleutelinformatie misten.

Voor meer informatie over dit onderzoek: g.swaen@maastrichtuniversity.nl

Nieuws
Gedragscodes
Go to top